actualiteit

Hoogbouw rond stadhuisplein

De eerste plannen voor het nieuwe Stadhuisplein zijn op 16 november door de gemeente bekendgemaakt. Er komen twee torens van 105 meter aan de west- en oostzijde van het plein, en torens met een maximum van 70 meter. Verder worden de gebouwen voorzien van dakterrassen met uitzicht op het nieuwe stadhuisplein. Er is plek voor ruim 1200 woningen. Bekijk hier de presentatie.

Het stadhuisplein is momenteel een grijze, kale en ongezellige plek die niet echt meedoet in het stedelijk leven van de binnenstad. De gemeente werkt al enkel jaren aan de plan en visievorming voor dit stuk stad. Inmiddels blijkt uit studies dat er meer dan 1200 woningen gebouwd kunnen worden. Verwacht wordt dat komend voorjaar het woonprogramma wordt gepresenteerd met de schetsontwerpen van de bouwplannen. Betaalbaarheid van de woningen en goede bijbehorende voorzieningen vindt het stadsbestuur erg belangrijk. Aandachtspunten zijn verder de aanleg van een warmtenet voor bodemenergie en het plein moet groener worden met nieuwe bomen.

Naast het Stadhuisplein wordt er ook gekeken of de locatie Moleneind kan worden herontwikkeld. Dit is het gebied tussen Oude Stadsgracht, Stratumseind en Dommel, inclusief het Designhuis. Of deze herontwikkeling ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt, moet eerst verder uitgezocht worden.

Op korte termijn krijgt de Begijnenhof aan de kant van de kerk een groenimpuls. Aanleiding hiervoor is om de overlast van wildplassers van het Stratumseind te verminderen. Verder zijn er gesprekken gevoerd met Q-Park over de mogelijkheden om de entree te verplaatsen.

De gemeente gaat vier externe partijen vragen om een visie op te stellen voor de openbare ruimte van het Stadhuisplein in 2035 en verwacht in de lente van 2023 de eerste ideeën te presenteren. Bekijk hier de plannen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox