actualiteit

Gebouw Atlas (TU/e) wordt in maart geopend

Atlas is het zestien bouwlagen tellende voormalige Hoofdgebouw van de TU/e. Centraal in het gebouw komt een nieuwe, verbindende trap die vanuit de zogeheten rode loper (het geheel van verbindende routes via loopbruggen op de campus) onregelmatig zigzaggend loopt tot boven in het gebouw. Ook krijgt het vernieuwde Atlasgebouw een rol als proeftuin. Onder meer het Intelligent Lighting Institute (ILI) wil het pand gebruiken als living lab voor onderzoek en testen. Het totale vloeroppervlak van het hoofdgebouw gaat terug van 44.500 m2 naar maximaal  42.000m2. De uitgangspunten zijn onder meer optimaal hergebruik, maximaal gebruik van daglicht en het voorkomen van energieverspilling. Voor het ontwerp van het nieuwe Atlasgebouw is gekozen voor team RSVP, bestaande uit Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en PeutzAannemer Van Wijnen voert de renovatie uit.

De ontwerpvisie voorzag in de eerste plaats in de handhaving van de beeldkwaliteit van het gebouw zoals ontworpen door architect Van Embden die het hoofdgebouw inde jaren ’60 ontwierp, en in de energiezuinige installaties in combinatie met een zeer isolerende glazen vliesgevel. Atlas is nu het vijfde gebouw op de campus dat geen gasaansluiting meer heeft. Het gebouw wordt verwarmd met behulp van de warmte- en koude opslag (WKO). De TU/e beschikt over één van de grootste installaties voor WKO in Europa. Het gebouw is een van de meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld en daarmee een voorbeeldfunctie op gebied van duurzaam hergebruik. In november vorig jaar is de renovatie  afgerond. De opening is op 21 maart.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox