actualiteit

Gastprogrammamaker 2021-2022: Eric Frijters

Architectuurcentrum Eindhoven prikkelt het debat over de stad. We organiseren met grote regelmaat bijeenkomsten over actuele stedelijke ontwikkelingen, altijd met inspirerende sprekers. Sinds 2020 werken we daarvoor samen met een gastprogrammamaker die vanuit zijn eigen expertise en bevlogenheid vorm geeft aan een jaarprogramma.

Voor de periode 2021-2022 is dat architect en onderzoeker Eric Frijters. Hij is samen met Olv Klijn oprichter van het in Amsterdam gevestigde ontwerp- en onderzoeksbureau FABRICations. Hij is daarnaast lector Future Urban Regions (FUR) aan de Nederlandse Academies van Bouwkunst. Het lectoraat onderzoekt stedelijke (eco)systemen en vernieuwende ontwerpmiddelen voor de bestaande stad.

Vanuit die belangstelling voor de stad als een ‘levend metabolisme’ kijkt hij ook naar de actuele verdichtingsopgave. Een goed samengestelde combinatie van stedelijke functies in elkaars nabijheid, zo is de hypothese van zijn jaarprogramma, zal leiden tot een beter circulair stedelijk metabolisme. En, een beter functionerend stedelijk metabolisme leidt tot een verkleining van de ecologische voetafdruk (de hoeveelheid productieve grond- en wateroppervlakte die een bepaalde stad gebruikt om zijn consumptieniveau te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken).

En niet onbelangrijk: de diversiteit van economische activiteiten én banen leidt tot een robuuste stedelijke economie. Met andere woorden: een compacte en slim gemengde stad is een duurzame stad. Lees hier een verslag van de startbijeenkomst met informatie over zijn programma ‘Slimme stedelijke mix’. (9 november 2021)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox