actualiteit

Expo over ‘hoogbouwverdichting’

Het is al weer een tijd geleden – in 2015 – dat voormalige burgemeester Rob van Gijzel stelde dat Eindhoven moest groeien: naar ruim 300.000 inwoners binnen enkele decennia. En dat was hoognodig om hoogwaardige voorzieningen, die vanzelfsprekend zijn voor een internationale Brainport, betaalbaar te houden. Zo zei hij het in een interview: ‘In de binnenstad moeten we hoger bouwen en grootstedelijke voorzieningen creëren. Musea, theaters, vernieuwende tentoonstellingen, horeca – alles wat een stad tot een aantrekkelijke plek maakt. Ik hoop op permanente hijskranen in de stad. Door verdichting in de binnenstad moeten we groeien van 220 duizend inwoners nu naar 300 duizend inwoners over een paar decennia. Daarmee komt in deze internationale stad voldoende geld vrij voor de noodzakelijke investeringen en het onderhoud daarvan.’

Inmiddels krijgt de skyline van de Eindhovense binnenstad een ander aanzien. Niet alleen zijn er een paar woontorens opgeleverd, zoals de BunkerToren en Onyx, de bouw van een veel groter aantal beeldbepalende woontorens staat op stapel. De expositie EHV+ presenteert zes toekomstige Eindhovense hoogbouwiconen aan de hand van krantenartikelen, projectdocumentaties en visualisaties, en daagt bezoekers uit tot een kritische stellingname. Is deze vorm van verdichting een antwoord op de enorme woningnood en is ze van belang voor de internationale uitstraling van Eindhoven?

De expositie EHV+, georganiseerd door Casa Vertigo, is nog tot en met 14 augustus 2023 te zien in de expositie ruimte van Vertigo, het gebouw van de Bouwkunde Faculteit op de TU/e campus. Geopend tijdens kantooruren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox