Tijdens het stadsgesprek over Post65-thema’s, dat plaatsvond op vrijdag 16 juni j.l., werden herinneringen opgehaald over Eindhoven in de jaren ’60, ‘70 en ‘80. ‘Waardevolle couleur locale voor de verhaallijnen die ik deze zomer afrond’, schreef architectuurhistoricus Leon van Meijel en hij vatte een paar paar willekeurige wetenswaardigheden samen:
DAF schonk Eindhoven een verkeerstuin en droomde over een monorail door de stad. Bouwkunde studenten gaven gratis advies aan buurtcomités die vochten tegen sloop van hun woningen. Milieubewuste burgers bouwden de eerste energiezuinige en ingegraven woningen. Philips schonk het Evoluon maar zonk vervolgens diep en trok zich steeds verder terug uit de stad. Het Van Abbemuseum organiseerde tentoonstellingen over sociaal-maatschappelijke onderwerpen als de city, de straat en het park. Jongeren lieten nadrukkelijk van zich horen in de lokaliteiten ‘Metro’, ‘Effenaar’, ‘Dynamo’ en via de aktivistiese beweging ‘De Rode Jeugd’. Kennis van deze verhalen leidt tot een levendiger begrip van de gebouwde stad.
Het stadsgesprek vond plaats in het kader van de Dag van de Architectuur 2023 en was een initiatief van het Architectuurcentrum Eindhoven, de Stichting Wederopbouwerfgoed en de Henri van Abbe Stichting. Het rapport over het Eindhovense Post65 erfgeod van leon van Meijel verschijnt deze zomer. Meer info volgt…