actualiteit

Duurzaamheid: Carbon-based design

Duurzaamheid staat al lang hoog op de ontwerp- en bouwagenda, maar wat betekent het precies? In ieder geval is het terugdringen van de CO2 uitstoot enorm belangrijk, want CO2 is een bloeikas gas dat verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Duurzaam bouwen heeft in de optiek van LEVS architecten daarom direct te maken met de reductie van CO2 in het bouwproces.
Het Amsterdamse architectenbureau maakt daarom de CO2-voetafdruk van de eigen projecten meetbaar en daarmee inzichtelijk. Op deze manier kunnen opdrachtgevers en andere partijen meegenomen worden in het maken van keuzes met aantoonbare impact. En dat is hard nodig want CO2-voetafdruk moet naar beneden.
LEVS koppelt de eigen BIM-modellen aan de CO2-waardes in de Nationale Milieudatabase. Op die manier heeft het bureau alle bestaande projecten doorgelicht, en vervolgens de grote en kleine ingrepen in kaart gebracht die nodig zijn om projecten te laten voldoen aan de doelstellingen voor 2025, 2030 en 2050. De methode is onlangs ook uitgelegd in een handzaam boekje. Bekijk hier de website voor meer info.
Levs is niet het enige bureau dat modellen ontwikkelt om duurzaamheid meetbaar te maken. Volgende week donderdag 9 februari, tijdens de Week van de Circulaire Economie, presenteert ook het Eindhovense bureau MR. STIR een methode om de circulariteit per project meer inzichtelijk te krijgen… Afbeelding: LEVS, Woongebouw Root, Eindhoven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox