actualiteit

Drie toekomstbestendige visies…

Op woensdag 13 september presenteerden drie ontwerpteams in het Muziekgebouw hun uitdagende en conceptuele visies op de openbare ruimte van het Stadhuisplein. Hoe kan het gebied er in 2040 uit zien en wat is er dan te beleven? Bij de drie visies speelt kwalitatief groen op en rond het plein een belangrijk rol.

Bygg architecture & design stelt dat het Stadhuisplein, dé plek in Eindhoven is waar iedereen zich verbonden voelt en zijn stem kan laten horen. De plek waar je elkaar ontmoet, waar je kan herdenken en huldigen. Hun voorstel heet Het Paradijs, genoemd naar het verdwenen landgoed aan de Dommel. Bygg wil de identiteit van het Stadhuisplein versterken door deze te omlijsten met de Dommel en vijf stadsdeelpoorten. Midden op het plein planten zij een lindeboom, die de natuur vertegenwoordigt als inwoner van de stad.

Van Tuijn Stedenbouw/Volle Grond wil met hun voorstel Stadhuisplein Levend Wezen een beweging in gang zetten. Ze stellen dat natuur meer is dan een inrichtingselement, meer dan een decor. Wij zijn als mens onderdeel van de levende omgeving. en juist dat gegeven vraagt om een andere manier van ontwerpen, aanleggen, beheren en gebruiken dan we kennen. Ze ontwerpers streven niet naar ‘duurzaam’, maar gaan uit van een levend systeem. Een systeem met het vermogen om te ‘regenereren’, dus om over tijd zichzelf en de omgeving te verbeteren. In dat levend systeem heeft alles een plek: planten, bomen, dieren, het ondergrondse leven en de diversiteit aan mensen die Eindhoven rijk is.

Lola landscape architects presenteerde Stadhuisweide Eindhoven, een stadsplein, maar dan groen. Een idee dat geworteld is in de geschiedenis van de plek. Lange tijd heette deze zone ‘studentenwei’ en was ook darwerkelijk een groene weide met bomen. In het voorstel van Lola krijgt het stadhuisplein weer die uitstraling, maar dan uitgevoerd met slimme technieken en een dakwandeling. Door slim gebruik te maken van het water, geeft het gazon ook een verkoelend effect tijdens hete zomers. Het natuurlijke gazon omringd door bomen en groen, is het hele jaar door door alle Eindhovenaren te gebruiken.

De gemeente wil graag in gesprek met de stad over de plannen. Dat gebeurde al volop na de presentatie in het Muziekgebouw, maar kan ook nog online (tot en met 27 september): Geef je reactie op visies openbare ruimte! Bekijk hier de drie visies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox