actualiteit

‘Dorps bouwen’

De huidige woningbouwopgave wordt ook in de kleinere Brabantse kernen gevoeld. Ook hier stapelen zich de plannen voor nieuwbouw en verdichting op, en deze gaan vaak gepaard met stevige discussies en juridische procedures.

In Vlaanderen daarentegen leidt de woningdruk tot zogenaamde ‘verappartementisering’. Hier worden in de dorpskernen onder het mom van verdichting vaak forse appartementsgebouwen neergezet die niet bijdragen aan de verblijfskwaliteit, de leefbaarheid of klimaatrobuustheid van het dorp.

Op zoek naar alternatieven werkte het Turnhoutse architectuurcentrum AR-TUR aan een Toolbox Dorpse Architectuur. Deze toont met een scala aan voorbeelden van projectverhalen, dorpse figuren en strategieën hoe collectief wonen in dorpen met meer respect voor de dorpse schaal en bestaande architectuur kan worden ingevuld. Voorbeelden die ook voor de Nederlandse situatie een interessante inspiratie vormen.

Meer weten over verappartementisering in Vlaanderen bekijk hier de opname van de bijeenkomst van Buitenkans over deze thematiek. Klik hier voor meer info over de Toolbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox