actualiteit

De wederopbouw van verwoeste steden

De wederopbouw van steden in de nasleep van conflict en verwoesting brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee, maar ook unieke kansen voor transformatie en vernieuwing. Studium Generale van de TU/e organiseert op dinsdag 10 oktober een bijeenkomst met drie deskundigen die hun opvattingen en ervaringen over de naoorlogse wederopbouw delen. Bijzondere aandacht is er voor de situatie in Oekraïne.

Te midden van verwoesting en aanhoudend conflict is het land vastbesloten zijn steden weer op te bouwen en zijn culturele erfgoed te herstellen. Door de geschiedenis heen en over de hele wereld zijn er talloze voorbeelden van steden die na de oorlog zijn herbouwd, sommige bijna volledig. Wat gebeurt er als een stad van de grond af aan wordt herbouwd, en met welke geopolitieke en economische realiteit worden haar burgers geconfronteerd?

Door steden te verkennen die opmerkelijke transformaties hebben ondergaan na perioden van oorlog en verwoesting, zoals Rotterdam in Nederland, ontstaat er inzicht in de complexiteit en de mogelijke strategieën voor een het wederopbouwproces.

Er zijn drie deskundigen te gast: Oleksandra Tkachenko, stedenbouwkundige bij KuiperCompagnons en coördinator van het Ukraine Netherlands Urban Network (UNUN). Paul Groenendijk, onderzoeker en publicist. Hij heeft uitgebreid geschreven over de wederopbouw van Rotterdam. Fulco Treffers, stedenbouwkundige, architect en projectmanager bij 12N Urban Matters. Hij is medeoprichter van Ro3kvit, een stedelijke coalitie voor Oekraïne. Door middel van ontwerp en onderzoek komt Ro3Kvit tegemoet aan de urgente behoeften van belanghebbenden en koppelt deze aan toekomstige wederopbouwstrategieën. De discussie wordt gemodereerd door Jan Willem Wesselink. Afbeelding: stadscentrum van Eindhoven na ene bombardement in de Tweede Wereldoorlog

Locatie: LAB-1, Keizersgracht 19, start 19.30 uur. aanmelden via deze link.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox