actualiteit

De stad als systeem

Complexe problemen vragen niet altijd om vergezochte of ingewikkelde oplossingen. Soms is de oplossing een verandering van perspectief. In het boek The City as a System, dat onlangs bij uitgeverij Valiz verscheen, pleitten de auteurs voor een dergelijke perspectiefveranderingen in de studie van de stedelijke omgeving. Het stelt dat ontwerpers die het functioneren van de stad echt willen verbeteren en lastige stedelijke problemen willen oplossen zich grondig verdiepen in het onderliggende systeem, het metabolisme van de stad. De analyse van dit stedelijk metabolisme speelt een cruciale rol in de transitie naar een duurzamere leefomgeving.

Een van de auteurs is Eric Frijters die in 2021-2022 het programma Smart Urban Mix samenstelde. Ook hierin speelt de analyse van het stedelijk metabolisme een belangrijke rol. Nu de kosten van grondstoffen, materialen en energie stijgen en milieuwetten steeds strenger worden wordt het aantrekkelijk materiaalresten, afval en restwarmte te zien als mogelijke bouwstenen bij de transformatie van bestaande bedrijventerrein naar een gemixt gebied, met werken, wonen, leren en recreëren.

The City as a System, auteurs: David Dooghe, Eric Frijters, Catja Edens, Matthijs Ponte, Thijs van Spaandonk, Christopher de Vries, Jet van Zwieten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox