actualiteit

BunkerToren nadert hoogste punt

Donderdag 14 oktober zal de BunkerToren zijn hoogste punt bereiken. Het complex, met de 100 meter hoge woontoren, is ontworpen door Powerhouse company. Het architectenbureau heeft de geest van de originele ‘Bunker’ behouden en voortgezet. De maatvoering en schuine vlakken zijn herkenbaar in de nieuwbouw. De Bunker werd ontworpen door Huig Maaskant en werd in 1969 opgeleverd. Dit verzamelgebouw voor drie studentenverenigingen is het enige gebouw dat buiten de TU/e campus is gebouwd. De fondsen voor de bouw werden bijeengebracht door de overheid, universiteit en studenten, maar vooral door het Eindhovense bedrijfsleven. Met name Philips, dat de grond beschikbaar stelde, DAF en DSM.

Maaskant, bekend van zijn ontwerpen voor de Scheveningse de Pier en de Rotterdamse Euromast, ontwierp drie horizontaal geaccentueerde bouwdelen, een voor elk van de verenigingen, met hellende gevelvlakken en een uiterst brutalistisch gebruik van beton. Hierdoor kreeg het gebouw al snel de bijnaam de Bunker. De drie vleugels kwamen samen in een centraal bouwdeel met collectieve voorzieningen.

Jarenlang stond er op de gevel van het gebouw de slogan: ‘Gelukkige slaven zijn de grootste vijanden van de vrijheid’. Toen de uitbater van het Filmhuis in de Bunker een boete kreeg omdat hij posters op de gevel had geplakt, schilderde een groep studenten met rode menie de slogan op de gevel. Velen dachten dat het een citaat van de linkse filosoof Herbert Marcuse was, maar het is afkomstig van de Oostenrijkse schrijfster Marie von Ebner-Eschenbach. Bekijk hier de voortgang van de bouw.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox