actualiteit

Boek over architect Jaap Bakema

Onlangs verscheen het boek Totale ruimte: In de voetsporen van een bouwkunstenaar over het leven en werk van architect Jaap Bakema (1914-1981). Hij drukte met zijn ontwerpen een stempel op het naoorlogse stedelijk landschap en legde daarbij de fundamenten voor de Nederlandse ‘open samenleving’.

Bakema liet ook zijn sporen na in Eindhoven. Hij ontwierp met zijn bureau Van den Broek en Bakema onder meer woonwijk ’t Hool, winkelcentrum Woensel en het beruchte Cityplan voor de binnenstad van Eindhoven. Een plan dat voor flink wat opschudding zorgde in Eindhoven, maar uiteindelijk niet doorging vanwege de oliecrisis. Maar wie was deze  bevlogen architect, die een omgeving wilde scheppen waarin vrijheid, gelijkheid en democratie tot bloei konden komen? Een man die sprak over ‘de totale ruimte waar alles is en wordt’, om te benadrukken dat elke ingreep in de natuurlijke omgeving gevolgen heeft voor het geheel?

Auteur Annette Jansen reconstrueert het levensverhaal van Bakema aan de hand van gesprekken met collega’s en familie, archiefonderzoek en bezoeken aan wijken en gebouwen die hij ontwierp. Ze beschrijft het verhaal van zijn ontsnapping uit een nazi-interneringskamp, van zijn revolte tegen de beroemde Frans-Zwitserse architect Le Corbusier en van zijn successen en debacles als directeur van een van de grootste architectenbureaus van zijn tijd. Jansen bezoekt in haar boek ook ’t Hool en gaat in op het Eindhovense Cityplan, dat in 1969 in het Van Abbemuseum werd gepresenteerd om daarmee het gesprek met de Eindhovense bevolking aan te gaan. Bericht: 27 november 2023. Beeld: Maquette Cityplan in het Van Abbemuseum, 1969.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox