actualiteit

Verbouw Van Maerlant van start

Na jaren discussie is er een start gemaakt met de verbouwing van het Eindhovense Van Maerlantlyceum. Voor de verbouwing tekende het Delftse architectenbureau cepezed. Het oorspronkelijke monumentale gebouw wordt behouden en aangepast aan de eisen van deze tijd. Van de huidige aanbouw blijven alleen de gevels staan en wordt alles daarachter nieuw. Deze nieuwbouw heeft het karakter van een glazen paviljoen met uitzicht op het park en krijgt ook een nieuwe, daglichtrijke aula met een grote tribunetrap. Die gaat het hart van het nieuwe Van Maerlantlyceum vormen.

Het Van Maerlant is een rijkmonument en werkte enkele jaren geleden ook mee aan Open Monumentendag. Het onderwijsgebouw is een zogenaamde halschool, in de jaren na de Tweede Wereldoorlog een nieuw type. Bij een halschool zijn de klaslokalen gegroepeerd rondom een centrale hal in tegenstelling tot een corridortype waarbij de klaslokalen langs een gang zijn gegroepeerd. Het is een innovatief schooltype waarbij door de aanwezigheid van deze grote hal de school als een ‘gemeenschap’ kan functioneren. Het wisselen van lokalen maakt bovendien een goede verkeersruimte noodzakelijk. Dit is terug te zien in het ontwerp waarin, naast een grote hal, ook brede trappenhuizen zijn opgenomen.

Architect Theo Taen (1889-1970) ontwierp met zijn bureau De Jong, Taen en Nix het Van Maerlant. In het interieur van de hal bevinden zich diverse kunstwerken. Johannes Baptist (Lambert) Simon (1909-1987) realiseerde de imposante muurschildering in de hal. De smeedijzeren klok en de balustrades werden ontworpen Frank Nix (1934-2008) en het beeld van de heilige Catharina is van Frans Frischy (1920-2010).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je inbox